Janne Heikkinen

Eteläranta-Hakaniemi -kartelli tulee purkaa

  • Kausipuhdistettu työttömyysaste kertoo kaiken oleellisen.
    Kausipuhdistettu työttömyysaste kertoo kaiken oleellisen.
  • Hallituksen tulee katkaista napanuoransa Eteläranta-Hakaniemi -kartelliin
    Hallituksen tulee katkaista napanuoransa Eteläranta-Hakaniemi -kartelliin

Talousguru-kilpailun voittajaksi viime perjantaina julistettu Maija Löyskä totesi erittäin osuvasti haastattelussaan, että “euroaikana Suomen on pakko hyväksyä joustavat työmarkkinat”.

Nuoren naisen sanoihin kätkeytyy suuri viisaus: Suomen keskusjohdetut työmarkkinat ovat rikki - ne ovat aivan liian joustamattomat olosuhteisiin, joissa maallamme ei ole omaa valuuttaa jota devalvoida tai jonka arvo sopeutuisi maamme vaihtotaseeseen. Rahapoliittiset keinot eivät ole eduskunnan käsissä.

World Economic Forumin kilpailukykyraportin mukaan Suomen palkanmuodostuksen joustavuus on koko vertailun surkein kaikista 140 valtiosta - mukaan lukien kaikki kehitysmaat. Neuvottelujärjestelmä on kylmän sodan ajan korporatismin tuote: keskusjohtoinen, vanhakantainen ja puhkiruostunut.

Suomen talous on puolestaan jumittanut paikallaan vuoden 2008 taantuman ja finanssikriisin jälkeen. Maamme bruttokansantuotteen reaaliarvo ei tule ylittämään edes vuonna 2018 kymmenen vuoden takaista arvoaan.

Käytännössä 2010-luvusta on tulossa talouskasvun osalta menetetty vuosikymmen - mikään ei kasva, vaan kehitys nyhjää paikallaan.

Yhtäjaksoisen nihkeän kasvun ja taantuman pituus on ollut ennätyksellisen pitkä historiallisessa tarkastelussa. Edes kauheudella muistettu 1990-luvun lama ei johtanut menetettyyn vuosikymmeneen - kestävä kasvu alkoi jo 3,5 vuoden päästä sen jälkeen kun BKT:n vuosimuutos laski ensi kertaa negatiiviseksi vuonna 1990. Sen sijaan kukoistavaa kasvukautta ei ole nykyisin maassamme näköpiirissä. On ilmeistä, että taloutemme on jumissa suhdanteiden sijaan rakenteellisista syistä.

Makrotaloudellisesta perspektiivistä tarkasteltuna niin nousu- kuin laskusuhdanteissa joustaa aina jokin seuraavista: valuutan ulkoinen arvo, palkat ja työehdot tai työttömyys. Suomen käyttämä eurovaluutta ei jousta nimeksikään taloussyklien mukaan, koska maamme talouden koko on vain murto-osa koko euroalueesta. Palkat ja työehdot ovat puolestaan Eteläranta-Hakaniemi -kartellin käsissä. Näin ollen talouden tasapainottamiseksi markkinavoimilla on vain yksi venttiili taantumassa: työttömyyden kasvu. Suomi käy tämän johdosta läpi mittavaa työttömyysdevalvaatiota. Tämä on Hakaniemen ja Etelärannan sekä maamme hallituksen toimettomuuden syytä.

 

Mitä tulisi tehdä?

Kysymys kuuluu, miten maamme ongelmat voidaan ratkaista? Vastaus on yksinkertainen: noudatetaan Maija Löyskän ratkaisua. Mikään muu keino ei toimi, mikäli haluamme olla osa euroaluetta. Eri puolueiden “panostukset osaamiseen”, “tutkimuksen ja kehittämisen verovähennykset” tai “fiskaalinen elvytys julkisella sektorilla” eivät todellisuudessa ratkaise mitään, kun kyse on rakenteista.

Palkanmuodostuksen tulee joustaa suhdanteissa ja mahdollistaa myös vähäisemmän työmarkkina-arvon omaavien yksilöiden, kuten esimerkiksi kielitaidottomien maahanmuuttajien, työllistyminen tarvittaessa alemmilla palkkatasoilla. Nykyinen järjestelmä ylläpitää rakenteita, jotka estävät monien eri ryhmien työllistymisen tahdonvastaisesti lähes kokonaan. Työmarkkinoilla on yleissitovuuden ja paikallisen sopimisen puutteen vuoksi rakenteellinen kohtaanto-ongelma.

 

Korporatismista parlamentarismiin

Suurin este Suomen kilpailukyvyn kohottamiselle on Eteläranta-Hakaniemi -kartelli, joka on järjestelmällisesti vesittänyt ja viivyttänyt kaikkia työelämän uudistamiseen tähdänneitä hankkeita omien saavutettujen etujen säilyttämiseksi. Kartelli on pöhöttynyt kylmän sodan aikaisen hyvinvointivaltioideologian kyljessä: vastuu on viety pois yksilöiltä korporaatioille - hallintoalamaisilta Helsingin eliitille.

Joku viisastelija jaksaa aina muistuttaa, että: “saivathan osapuolet aikaan eläkesovun yhdessä”. Todellisuudessa tämäkin sopu tuli auttamatta liian myöhään ja oli tasoltaan aivan liian kunnianhimoton.

Yksinkertaisesti tällä hetkellä työmarkkinajärjestöjä ei vaikuta kiinnostavan Suomen edun mukainen toiminta. Toimintaa näyttävät ohjaavan etujärjestöluonteen luomat kieroutuneet kannustimet: toimijat pelaavat omaan pussiin kansan kokonaisedun kustannuksella. Tämä on myös suurin syy ”yhteiskuntasopimus”-prosessin kankeudelle.

Erään määritelmän mukaan hulluutta on se, että tekee samat asiat uudelleen ja uudelleen ja odottaa eri tuloksia. Tältä ajatukselta ei voinut välttyä, kun seurasi yhteiskuntasopimuksen puoli kymmentä kierrosta vaatineita neuvotteluja. Lohduttominta lopputuloksessa on se, että yhteiskuntasopimuksen syntyminen ei tule parantamaan suomalaisten sopimusvapautta.

Vastuu Suomen kilpailukyvyn palauttamisesta on maamme eduskunnalla. Suomessa olisi jo korkea aika tunnustaa tosiasiat ja siirtyä korporatismista parlamentarismiin.

On käynyt selväksi, ettei uusi kasvu synny vanhoilla rakenteilla. Sen vuoksi hallituksen tulee ensitöikseen katkaista napanuoransa Eteläranta-Hakaniemi -kartelliin ja reformoida työmarkkinat mahdollistamaan täysimittainen paikallinen sopiminen.

Toisekseen työehtojen yleissitovuus ja kaikkien yhdistyksien jäsenmaksujen verovähennysoikeudet tulee poistaa laista.

Kolmanneksi laittomien lakkojen vahingonkorvauksia tulee nostaa tuntuvasti ja tuoda laittomaan lakkoon osallistuva työntekijä henkilökohtaisen korvausvelvollisuuden piiriin. Lisäksi laittomaan lakkoon osallistumisen tulee olla peruste välittömälle irtisanomiselle ilman kompensaatiota.

Näillä ratkaisuilla olisi aidosti positiivista vaikuttavuutta työllisyysasteeseen nykyisen pikkunäppärän hiomisen sijaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki

Kirjoitat asiaa.

Viime aikoina ei ole todellakaan otettu tarpeeksi usein esille sitä että KOSKA Suomi on EUROmaa, on talouden joustot pakko tehdä palkkoja tai muita työehtoja leikkamalla. Varsinkin AY-liike-vasemmisto -akseli jättää tämän seikan yleensä mainitsematta. Olihan demarit viemässä Suomea euron jäseneksi ja AY-liike tietääkseni kannatti tätä. Tosin myös oikeisto-Kokoomus-EK -akseli jättää eurojäsenyyden yleensä mainitsematta kun vaaditaan joustoja eli palkkojen leikkauksia.

Järjestys jonka mainitsit:
1. Joko valuuttakurssi joustaa, tai
2. palkat joustavat, tai
3. Työllisyys joustaa eli työttömyys lisääntyy

Pitää todistetusti erittäin hyvin paikkansa Suomen kohdalla. Tämä pyhä kolminaisuus on esitetty tälläkin palstalla viime vuosina jo useita kertoja, varsinkin blogistien Myllyniemi ja Huopainen toimesta.

Käyttäjän JanneHeikkinen kuva
Janne Heikkinen

Juuri näin, kuten kirjoitit. Ei tämän ymmärtäminen kuvittelisi olevan tähtitiedettä, vaan ihan kansantaloustieteen perusteilla pärjää.

Käyttäjän VesaKiljunen kuva
Vesa Kiljunen

Ja kaikki puolueille ja niiden säätiöille maksetut tuet ja verohelpotukset tulee myös lopettaa välittömästi.
Jos ei pärjää omillaan,niin kuolkoon pois!
Eiks jeh!

Käyttäjän ToniVuorinen1 kuva
Toni Vuorinen

On täysin totta, että nykyisellään ainoastaan työttömyys joustaa, koska olemme euron takia eliminoineet sen mahdollisuuden, että valuutta joustaisi. Onko tämä ollut hyvä idea? Ei missään nimessä. Miksei siis voitaisi selvittää myös sitä vaihtoehtoa, että palattaisiin markkaan. Se ei missään nimessä ole yhtä helppo prosessi verrattuna euron luomiseen, mutta miksei siitä silti edes saa puhua?

Eurossa on oltu kohta 20 vuotta, mutta työmarkkinoiden uudistamista ei ole onnistuttu tekemään. Eikä näytä tulevan reformeista mitään nytkään.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

''Eteläranta-Hakaniemi -kartelli tulee purkaa''

Prosessi on jo käynnissä.

Käyttäjän JanneHeikkinen kuva
Janne Heikkinen

Tähän tulisi saada vauhtia. Meillä ei ole montaa vuosikymmentä hukattavaksi.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#6
EK voisi lakkauttaa itsensä.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Suomen suurin ongelma on surkeat nettopalkat, koska julkinen sektori ei maksa veroja.

Käyttäjän MikkoLaakso kuva
Mikko Laakso

Hyvä avaus. Blogissa on todettu keskeisimmät epäkohdat ja siinä on monia hyviä ehdotuksia maamme työmarkkinajärjestelmän korjaamiseksi.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Ihan asiaa, toki hieman sinisilmäistä ajattelua ettei ketään käyttäisi tilaisuutta hyväksi jos yrityksille annettaisiin ultimaattinen ylivalta määrittää palkat, työajat, yms. Kysymys kuuluu, kuka valvoo?

Laittomia lakkojahan ei voi olla jos ei ole työrauhaa takaavaa sopimustakaan, paikallisestihan voidaan sitten sopia että hanskat lyödään tiskiin heti kun ei miellytä, kun ehdot on vapautettu yleissitovasta.

Tai sitten kun palkan minimiä ei ole sopimuksissa, niin millainen pankki uskaltaa enään myöntää lainaa kenellekkään kun palkka voikin kenellä tahansa joustaa ettei lainasta selviydy enään.
Tai vastapuolisesti, kuka uskaltaa ottaa lainaa enään.

Noin pari epäkohtaa jotka itselle tuli mieleen tälleen hetken mietinnällä.

Olisiko aika myöntää ettei euro vain sovi Suomen kaltaiselle maalle, miksi roikkua siinä?

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Jokainen yksittäinen työntekijä valvoo. Kannattaa pitää mielessä että olemme suunnilleen ainoita maita maailmassa jossa yleissitovuus pätee ja jossa lakkoiluoikeus on lähes rajaton. Ja tosiaan olemme rämpineet tässä suossa kohta vuosikymmenen. Muualla on pystytty joustamaan ja kasvu oli mahdollista joissain maissa jo 2010. Ei vaan Suomessa.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

En tiedä mistä mistä Suomesta puhut, koska siinä Suomessa jossa elän ei ole rajatonta lakko oikeutta, laillinen lakko on vain työehtosopimus neuvotteluiden välissä milloin ei ole työrauhavelvoitetta, kun ei ole sopimustakaan voimassa.

Ja missä mielikuvitusmaailmassa työntekijä uskaltaa ilmiantaa työnantajaansa vielä työsuhteessa ollessaan?

Joustamisesta, seitsämättä vuotta jatkuva palkkamaltti ja henk.koht noin 1000€/kk tiputus palkkatasossa vuoden 2009 jälkeen. voitko sanoa samaa?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Missä on malli tuohon joustavii työmarkkinoihin..eli joustaviin palkkoihin eli siis missä palkat joustavat alaspäin,koska näin pitää tapahtua kaikkialla muualla kuin Suomessa ja usein ?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Korporatismista parlamentarismiin - samaa mieltä.

Demokraattisen päätöksenteon kannalta parlamentarismi on kaiken ydin, jota läntisissä markkinatalouksissa pientä poikkeusta lukuunottamatta kaikkialla kunnioitetaan.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kempeleen vedessä täytyy olla jotain, koska sieltä tulevien - ja siellä olevien vaikuttajien vuolaana virtaavat ideat kietoutuvat työmarkkinoiden saattamiseksi järjestyksen kouriin sopimusvapautta suitsimalla ja palkkatasoja laskemalla, lakien voimalla.

Noh vesissä on ollut suoloja ennenkin. Nythän on taas sanottu, että pakkolait on jälleen kerran "upotettu Atlantin syvennykseen", mutta aina kun kepujohtoinen hallitus saa aisaparikseen kokoomuksen, kellukkeet alkavat nostaa kaikenlaista diktatuureille ominaista, vapaan yhteiskunnan vastaista kuonaa pintaan. Nähdyn vatuloinnin perusteella on uskottavaa ajatella, että ehkä vieläkin tulemme näkemään pakotuskortin. Itse asiassa hallituksen puuttuminen elintasohypyn alentamisen varmistamiseksi on aivan välttämätöntä, EK ei siihen pysty.

Toisaalta hallituksen pakka alkaa jo olla niin sekaisin, ettei haba välttämättä riitä vallan luovuttamiseksi kepulaisille maakuntahallinnoille, soteuudistuksen saattamiseksi järkeville raiteille ja siinä sivussa työmarkkinoiden saattamiseksi Herran Nuhteeseen.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Hyvä valtiovalta, AY-järjestöt. Älkää sopiko puolestani kaikkea. Antakaa minunkin sopia, mitä teen.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Niin paljon helpompaa olis yhteisiä sopimuksia tehdä, kun ehdottajat itse antaisivat esimerkkejä. Nyt ei liituraita väki ole esittänyt mitään muuta, kun tolkutonta ahneutta. Niin miten hemmetissä voidaan kuvitella, että työntekijätkä'än siihen innostuu.

Ja tätä koko riitelyä ei olisi edes pakko toteuttaa, kun kerrankin myönettäisiin virhe, kun liityttiin euroon.

Väitetään että paluu markkaan on vaikeaa. Se on todella paljon helpompaa kuin onneton räpistely sisäisellä devalvaatiolla. Ennen kuin sisäinen devalvaatio onnistuu taitaa olla muuta pommikin jo rajahtänyt.

Siksi en aio laskea työntekijöiden palkkoja, menen ennemmin vaikka vankilaan.

Käyttäjän hannutkeranen kuva
Hannu Keränen

Kun on syntynyt kultalusikka suussa, isä ja äiti on maksanut/taannut opinnot, ja kokoomusverkostolla pääsee hyvään ammattiin tai asemaan, voi näyttää siltä, että kaikki ovat kokoomuslaisia. Silloin ei haittaa, jos köyhän palkka laskee 2000->1900 €. Köyhät kyykkyyn!

Tomi Lehtonen

On otettava huomioon, että aikanaan devalvointi myös pienensi samassa suhteessa elämisen kustannuksia kuten vuokria ja lainoja! Nyt jos vain palkat joustaisivat alaspäin niin eihän täällä juuri ketään tulisi toimeen.

Toimituksen poiminnat