Janne Heikkinen

Arinan luovuttava Itämeren lohen myynnistä

Elämme vuoden hyytävintä aikaa, ja saamme vielä tovin odottaa avovesikauden kalastuksen alkua. Samaan aikaan tehdään kuitenkin jo merkittäviä päätöksiä tulevan kauden saaliskalojen kohtaloista. Nämä päätökset koskettavat erityisesti Itämeren arvostetuinta, kiistellyintä ja uhanalaisinta kalaamme - luonnonlohta.

Yle uutisten (27.1.2014) mukaan Pohjois-Suomen alueella toimivassa Osuuskauppa Arinassa suhtaudutaan myönteisesti Itämeren luonnonlohen myyntiin. Toimintaa perustellaan sillä, että Itämeren luonnonlohi on alueemme lähiruokaa. Esimerkiksi Kemin, Tornion ja Oulun Prismojen Apetit-pisteillä tuotetta aiotaan myydä tulevana kesänä, vaikka elintarvikeyhtiö on sitoutunut muualla noudattamaan WWF:n suositusta ja pidättäytymään uhanalaisen luonnonlohen myynnistä.

On totta, että Itämeren lohta voidaan hyvällä syyllä pitää lähiruokana. Onko se kuitenkaan hyväksyttävä syy tappaa ja jälleenmyydä uhanalaista lajia? Nähdäkseni ei, sillä luonnonlohi voidaan korvata muilla kotimaisilla kestävästi pyydetyillä kaloilla. Näin on toimittu esimerkiksi pääkaupunkiseudulla toimivassa HOK-Elannossa, joka päätti luopua lajin myynnistä kokonaan jo vuonna 2012.

Valitettavasti taistelu villilohen asemasta on viime vuosina ajautunut siihen pisteeseen, että vasta asiakkaiden ostoboikottien myötä liikkeet ovat suostuneet luopumaan tuotteen myynnistä. Toivonkin, ettei tähän tarvitsisi ryhtyä, vaan Osuuskauppa Arina harkitsisi asiaa vielä uudelleen ja vetäisi luonnonlohen kannalta kestävät johtopäätökset.

Itämeren elinvoimainen luonnonlohikanta on pidemmällä tähtäimellä koko Pohjois-Suomen elinkeinojen ja työpaikkojen kannalta taloudellisesti järkevin suunta. Sitä paitsi ainoastaan kestävillä päätöksillä voimme turvata myös tuleville sukupolville maukkaan ja luonnonmukaisen lähiruuan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kielletty lähiruoka?

Arina voisi ilmoittaa, että pidättäytyy lähilohen myynnistä, siksi aikaa, kun kaikkiin lohijokiin saadaan toimivat kalatiet.

Käyttäjän JanneHeikkinen kuva
Janne Heikkinen

Kalateiden rakentamista on viivästetty jo aivan liian kauan tuhoisin seurauksin. Nämä pitäisi laittaa kuntoon voimayhtiöiden velvollisuuksien mukaisesti, ennen kuin voidaan mielekkäästi edes pohtia uusia vesivoimaan liittyviä investointeja.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Merikoskessa on kalatie, miksi sellaista ei ole esimerkiksi Iijoessa?

Se on aina suunnitteilla, mutta kunnon otetta ei kellään ole. Pitää nostaa hattua sinulle, kun nostat asiaa esille.

Nyt toimia Janne, ei enää puhetta.

Käyttäjän JanneHeikkinen kuva
Janne Heikkinen Vastaus kommenttiin #3

Kiitos kannustuksesta.

Merikosken kalatiestäkin onni tosin loppuu Montan voimalaitokselle, jossa ei ole kalatietä vieläkään. Tuntuu hullunkuriselta, että Iijoen osalta tehdään avauksia Kollajan suhteen, kun aikaisemmatkin velvoitteet ovat hoitamatta.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Me kuluttajathan teemme ne päätökset, eivät kauppiaat. Älkää hyvät ihmiset ostako kotimaista lohta ennen kuin asiat ovat kunnossa. Tätä pitäisi toitottaa kaikille. Jo parin vuoden ostolakko nostaisi kantojen elivoimaisuutta - ja kunnon boikotti energiayhtiöitä kohtaan voisi auttaa korjaamaan muutaman muunkin epäkohdan.

Käyttäjän JanneHeikkinen kuva
Janne Heikkinen

Olen samaa mieltä. Kuluttajien valistaminen Itämeren lohen lohduttomasta tilanteesta on ensiarvoisen tärkeää, jos halutaan saada aikaan kestäviä muutoksia.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Meitä pitäisi myös valistaa enemmän siitä, ettei kuluttajan tule apologeettisesti suhtautua osuuskauppiaisiin. Tappio on tällaisessa tilanteessa kauppiaan ongelma, ei kuluttajan.

Juhani Piri

Eikä siinä vielä kaikki, että itämeren lohi on uhanalainen, on se myös myrkyllinen. Dioksiini ja PCB-yhdisteet ylittävät raja-arvot reilusti.

Onkin absurdia, että uhanalaista ja myrkyllistä tuotetta halutaan kaupan kalatiskeille, saati että sitä vielä myydä asiakkaallekkin. Kuitenkin siinä vieressä on täysin myrkytön vaihtoehto ilman että se olisi uhanalainen.

THL:
Dioksiinit ja PCB-yhdisteet

Nykyisin ravinnon kautta tapahtuva altistuminen saattaa pitkällä aikavälillä lisätä riskiä kehityshäiriöille sekä häiritä immuunipuolustusjärjestelmää, hormonitoimintaa ja lisääntymiskykyä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kollajan uusi suunitelma tulisi ehdollistaa ehdottomasti kalaportaisiin mereltä Kollajan altaalle saakka.

EU.sta on suunnitteilla Iijoelle kalateitä ja kustannuksista suurin osa tulisi EU:sta niin miksi hommat eivät ole vielä käynnissä?

Pohjolan Voima voisi katsoa peiliin kalatieasiassa, sillä sehän olisi kaikkien etu, että homma olisi kunnossa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Pohjolan voima voisi muutenkin katsoa peiliin, osa tuotoista pitäisi palautta jokivarsien kunnille, kalatiet pitäisi ilman muuta Pohjolan Voiman rakentaa.

Tuomas Hakala

Tärkeää työtä janne! Hattua päästä.

Toimituksen poiminnat