Janne Heikkinen

Ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeus poistettava

  • Ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeus poistettava

Tämä blogi on kirjoitettu yhdessä Kokoomusnuorten liittohallituksen jäsenen, Mikko Laakson kanssa.


Muutamia viikkoja sitten vietettiin taas etuoikeutettujen verovähennysjuhlia, kun ammattiliittojen jäsenistöllä oli mahdollisuus vähentää verotuksestaan vuosittainen jäsenmaksunsa. Mielestämme tämä erityisoikeus asettaa kansalaiset eriarvoiseen asemaan ja se tulisi perustuslain hengen vastaisena lakkauttaa.


Verohallinnon tilastojen mukaan vuonna 2011 lähes 2 miljoonaa palkansaajaa vähensi jäsenmaksujaan yli 600 miljoonan euron edestä. Verovähennys aiheutti valtiolle tuolloin kaikkiaan yli 200 miljoonan euron välittömät verotulojen menetykset.


Asialla on paitsi merkittävä kansantaloudellinen myös poliittinen ulottuvuus, sillä ammattiliitot ovat tiettävästi tukeneet vuosien saatossa mittavilla summilla vasemmistopuolueiden vaalikampanjoita, jäsenlehtien julkaisua sekä niitä lähellä olevia organisaatioita. Merkittävä osa liittojen varoista kerätään verovähennyskelpoisilla jäsenmaksuilla. Voidaan siis perustellusti väittää, että vasemmistopuolueet saavat vähennysten kautta “piilopuoluetukea” toimintansa rahoittamiseksi.


Ruotsissa tähän epäoikeudenmukaisuuteen herättiin jo muutama vuosi sitten, kun Fredrik Reinfeldtin johtama porvarihallitus lähti toteuttamaan valtiontalouden rakenteellista uudistustyötä. Se poisti heti hallituskautensa aluksi työttymyyskassa- ja ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden.


Ammattiliittojen verotuksellinen etuoikeus ei myöskään kestä moraalisesti kriittistä tarkastelua. Miksi esimerkiksi Invalidiliiton tai Suomen Kennelliiton jäsenmaksut eivät ole hyvistä tarkoitusperistään huolimatta yhtälaisesti verovähennyskelpoisia? Onko valtion tehtävä kertoa millaiset arvot ovat toivottavia, ja millaiset eivät? Mielestämme ei ole, vaan kyseessä on räikeä vääryys.


Haluamme vielä korostaa, ettemme lähtökohtaisesti vastusta itsessään ammattiliikkeen jäsenyyksiä tai toimintaa vapaassa yhteiskunnassa. Aivan kuten kaikkien muidenkin laillisten yhdistysten, myös ammattiliittojen jäsenyydet kuuluvat yhdistymisvapauden piiriin. Jäsenyyksien sijaan vastustamme valtionhallinnon syrjivää toimintaa, eli ay-liikkeelle suomaa erityiskohtelua, joka näkyy mm. jäsenmaksujen verovähennysoikeuden ja työehtosopimusten yleissitovuuden muodossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Verovähennysoikoeuden poistaminen ei riitä. Ay-jäsenmaksuille pitäisi laittaa 25% ALV!

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Itse asiassa parasta olisi jos koko ALV käsitteenä olisi tuntematon. Arvonlisävero on varastamista.

Mika Samuel Kiekkijev

Täysin samaa mieltä kirjoittajan kanssa, lisäksi asuntolainan korkovähennysoikeus tulisi poistaa kokonaan, laittaa lapsilisä tarveharkintaiseksi ja peruspäivärahalle maks. 500 päivän katto, jonka jälkeen olisi velvoitettu tekemään jotain sekä itseään, että yhteiskuntaa hyödyttävää.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Yritystuet pois, maataloustuet pois, puoluetuet pois, urheilutuet pois, kulttuurituet lakkautetaan, aluetuet voisi lisäksi lakkauttaa, sama koskee puoluetukiaisia ja järjestötukiaisia, valtionyhtiöt ja valtionmonopolit pois, YLE yksityiseksi, asuntolainan verovähennysoikeus pois, kehitysapu lakkautettava... Samoin kaiken maailman Ely-keskukset ja Finnverat lakkautettava, olisihan tuossa karsittavaa.

Käyttäjän JanneHeikkinen kuva
Janne Heikkinen

Näin nuorena veronmaksajana, joka ei omista televisiota, niin olisin valmis yksityistämään YLE:n enemmän kuin mielelläni.

Alexius Manfelt Vastaus kommenttiin #15

Ehkä juuri tuo "nuori" sinun kohdallasi pitää hyvinkin paikkansa, ja vielä kypsymätön. Olet siis sitä mieltä, että yritysten jäsenmaksut eri järjestöilleen eivät ole enää vähennyskelpoisia. Tai ne pitää periä suoraan yrittäjiltä tai johdolta, joka liittymispäätöksen tekee ja ilman vähennysoikeutta. Samoin yrityksen maksamat johdon lisäeläkkeet, niitä ei saisi vähentää vaan niistä pitäisi maksaa verot ja mjuut maksut kuten tulosta ikään. Progtessiivisesti.

No, tässä jotain vanhan äijän mietelmiä, en pysty edes lähellekään tuota kokomustien nuorten tasoa.

Siis Kokoomus on todellinen työväenpuolue, puolustaa työläistä viimeiseen työläiseen saakka.

Käyttäjän SamiVarsell kuva
Sami Varsell

Jäsenmaksujen verovähennysoikeus ja työehtojen yleissitovuus ovat osa laajaa yhteiskuntasopimusta, joka takaa vakaat yhteiskunnaliset olot ja laajan hyvinvoinnin Suomessa.

Käyttäjän JanneHeikkinen kuva
Janne Heikkinen

Valitettavasti kumpaankin etuisuuteen ovat oikeutettuja ainoastaan valmiiksi työtätekevät kansalaiset, jotka nauttivat ylimitoitettuja hyötyjä muiden potentiaalisten työntekijöiden kustannuksella.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Aivan noin se on. Mutta kokoomus on samassa hallituksessa SDP:n ja vasemmistoliiton kanssa joille tuollainen ehdotus on täyttä myrkkyä. Eihän heidän jäseniltään voi poistaa ay-jäsenmaksun vähennyskelpoisuutta verotuksessa. Ei maar se käy. Otetaan ennemmin pois jotain tukia pieni- ja keskituloisilta, siis työttömiltä tai eläkeläisiltä. Näin se menee SDP:ssä ja vasureissa.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Jäsenmaksujen merkitys liittojen taloudellisen aseman osalta vaihtelee. Osalle se on nykyään varsin pieni, kun rahaa vieviä lakkojakaan ei juuri ole, mutta kerättyä varallisuutta on sitäkin enemmän. Aika usein nämä rahat on sijoitettu normaaliin tapaan markkinoille. Yleisesti ottaen kaikenlaisista verotuista tulisi luopua. Käytännössä, jos hallitus esittäisi ehdottamasi kaltaista vähennyksen poistoa, niin yleislakko olisi ovella, joten poliittisesti sillä ei ole menestymisen mahdollisuuksia.

Yleissitovuus koskee kesäduunaria ja pätkätyöläistäkin, jos alaa koskee yleissitova sopimus. Ehdotan pikaista liittymistä akavalaisen liittosi opiskelijajäseneksi. Varsinkaan pienissä työpaikoissa työnantaja ei ole aina selvillä velvoitteistaan.

Pekka Heliste

Näin on, työtön saa liiton palvelut ilmaiseksi

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Aamen tälle. Tosin itse olen sitä mieltä että kaikki puoluetukiaiset on yksiselitteisesti lakkautettava. Valtion ei kuulu tukea puolueita millään tavalla.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Myöskin kaikki yritystuet, aloitusrahat on lopetettava.

Yritysten verovähennysoikeutta on vähennettävä rajulla kädellä.
Tiedämme, että yrittäjät laittavat henkilökohtaista kulurakennettaan, lasten mopoja myöten firman verotukseen/vähennykseen.

Harmaasta taloudesta mojovat rangaistukset, pääosin ilman ehdollista.

Yrittäjien aseman ruikuttamisesta voisi myös alkaa sakottamaan, eihän sitä terve, järkevä ihminen jaksa kuunnella. Käsittämätöntä itkuvirttä, vaikka Suomi on yrittämiselle vapaa maa.

Yrittäjien työehtosopimusten rikkominen ankaran rangaistuksen alaiseksi. Petosluokkaan, ja ehdollisen sijaan kiinteätä.

Ulkomaille yrityksensä siirtäneet yrittäjät/suurfirmat tuntuvien jälkiverojen piiriin. Jo, maksetut tuet korkeiden korkojen kanssa perittäviksi takaisin.

Huijari,- ja kutaleyrittäjille ikuinen yrittämiskielto. Kerran pettänyt, pettää uudestaan, se on jo tilastoista tiedossa.

Rehelliset ja vastuullisille yrittäjille reilu ja vapaa kenttä, mutta ilman kutaleyrittäjiä,-ja niitähän tässä maassa riittää.

Roistoyritykset/yrittäjät pois reilua kilpailua vääristämästä.

...Kyllä jämpti on niin...

Käyttäjän JanneHeikkinen kuva
Janne Heikkinen

Ministeri Hautalan kohun aikaan otin myös kantaa yksinkertaisemman verotuksen puolesta. Se on luettavissa linkin takaa:

http://www.janneheikkinen.fi/verotuksen-yksinkerta...

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Samoin työkokeilut ja muut ilmaisharjoittelut voisi heivata sinne minne aurinko ei paista. Tekemätöntä työtä on kyllä mutta siitä kuuluu maksaa palkkaa.

Olavi Mansikka

Ylimitoitetut työntekijän oikeudet hemmettiin. Nythän saa palkkaa kaikesta ja yrittäjä pienyrittä nimen omaan on tiukilla... Lues Tyry välillä muutakin kuin sitä sosdem lehteä...

Pankkiveroa jo otetaan yrittäjiltä. laiskat duunarit ovat valtion suojeluksessa

Ryyppääminen tehty palkalliseksi... Voi voi kun tuli kesälomalla ryypättyä ei muuta kuin sairaslomaa anomaan ja jatketaan ryyppyputkea...

Ynnä muuta

Niin ja yli 75 vuotiailta miehiltä eläke hittoon.

Niko Hakuninen

Älä unohda että sama pitää myös koska työntekiöitä, jossa palkkaa maksetaan tehdystä työstä. Ei sairalomista, kesälomista yms. Pitääkö yleensäkkin opintorahaa maksaa opiskelijoille (tuen tätä opiskeliana)?

On myös poistettava asuntolainojen korkovähennykset. Mitenkäs nämä työttömyyskorvaukset pitäisikö niistä luopua tai ainakin jos niitä käyttää väärin pitäisikö työttömyyskorvaukset menettää eliniäksi. Mitäiskö myös "duunareita" alkaa sakottaa "ei ole töitä", "palkka on huono", "huonot työnajat" jne. Eihän sitä ruikuttamista jaksa myöskään kuunnella. Sitten omalukunsa on työttömät jotka vaativat kokoajan että työtätekevät maksavat heidän elämisensä. Kyllä suomi on vapaa työntekemiselle siinä missä yrittämiselle.

Entä sitten työntekiät jotka muuttavat ulkomaille pitäisikö heillekkin lätkäistä laskukäteen miten ovat käyttäneet yhteiskunnan palveluita? (sairaskulut, koulutus yms.)

Kyllä niitä epärehellisiä työntekiöitä riittää vielä enemmän kuin yrittäjiä. Miksi laki sortaa yrittäjän perhettä? Eiköhän tähänkin pitäisi puuttua.

Olet oikeassa siinä että epärehelliset toimiat saadaan pois, koska ei ole sääntöjen/lakien mukaaan toimivat yritykset eivät pärjää. Mutta jos alat yksiselitteisesti vasemmisto propakanden nimissä haukkua yrittäjiä/yrityksiä niin muista että työläisillä on myös etuja mitkä ovat kyseenalaisia.

Taisto Orre

Ilman yrityksiä ei olisi työpaikkojakaan. Valtion ja kunnanko pitäisi järjestää työt. Ei kun suoraan sosialismiin vaan. Siitähän meillä on loistavia esimerkkejä kuten..kuten,kuten ......

Pekka Heliste

Ihminen on tullut toimeen ilman yrityksiä satoja tuhansia vuosia.

Ei työn tekoon yrityksiä tarvita , ihminen voi ethdä työtä ilman yritystäkin.

Yritykset vain rajoittavat työntekomahdollisuuksia ja sosialisoivat työn jakamisen yrittäjien monopoliksi

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kannatan Markun ehdotusta:

"Yritysten verovähennysoikeutta on vähennettävä rajulla kädellä.
Tiedämme, että yrittäjät laittavat henkilökohtaista kulurakennettaan, lasten mopoja myöten firman verotukseen/vähennykseen."

Yrittäjät meidän muiden kustannuksella elävät herroiksi,paljonko on taloudellinen merkitys valtiolle? Minusta kokoomuslaiset ja yrittäjät voisivat lakata tämän naurettavan uhriutumisen.

Pekka Heliste

Mikis työnantajaliitoon jäsenmaksut ovat vähennyskelpisia ?
Miksi työnantajaliitot voivat käyttää jäsenmaksuja Kokoomuksen tukemiseen ?

Pekka Heliste

Jos otan lakimiehen edustamaan itseäni työsopimusneuvotteluissa niin se on vähentämiskelpoinen tulonhankkimisvähennys.

Jos avustjana toimii ay-liike niin se on sama asia juridisesta näkökulmasta, ei avustajan juridinen status muuta asiaa

Alexius Manfelt

Pekka, tuo oli laittamattomasti todettu - hienoa! Toisaalta, kyllä kokomustilla nuorilla ajatuksia riittää, kuin muinaisella ajatusten tonvalla. Usein yhtä kaukana reaalielämästä.

Käyttäjän JuhaniTanski kuva
Juhani Tanski

Janne Heikkisen tekstiä vapaasti lainaten:
Työnantajaliittojen verotuksellinen etuoikeus ei myöskään kestä moraalisesti kriittistä tarkastelua. Miksi esimerkiksi Invalidiliiton tai Suomen Kennelliiton jäsenmaksut eivät ole hyvistä tarkoitusperistään huolimatta yhtälaisesti verovähennyskelpoisia? Onko valtion tehtävä kertoa millaiset arvot ovat toivottavia, ja millaiset eivät? Mielestäni ei ole, vaan kyseessä on räikeä vääryys.
Haluan (käytän itsestäni yksikkömuotoa - toisin kuin Heikkinen, joka käyttää me-muotoa kuten Venäjän tsaarit) vielä korostaa, etten lähtökohtaisesti vastusta itsessään työnantajaliittojen jäsenyyksiä tai toimintaa vapaassa yhteiskunnassa. Aivan kuten kaikkien muidenkin laillisten yhdistysten, myös työnantajaliittojen jäsenyydet kuuluvat yhdistymisvapauden piiriin. Jäsenyyksien sijaan vastustan valtionhallinnon syrjivää toimintaa eli ta-liikkeelle suomaa erityiskohtelua, joka näkyy mm. jäsenmaksujen verovähennysoikeuden ja työehtosopimusten yleissitovuuden muodossa.
Juhani Tanski
Suomen Työväenpuolueen puheenjohtaja

PS. Tarkemmin ajatellen työnantajat ovat tehneet viisaasti ajaessaan läpi työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovapauden ja työehtosopimusten yleissitovuuden.
Jos ammattiyhdistykset vaativat yleissitovuuden mitätöintiä nostaakseen järjestäytymisasteen 100 %:iin, työnantajat varmasti lobbaavat vaatimuksen nurin.
Ellei yleissitovuutta olisi, työläiset voisivat heittää ammattiliittonsa huonolla te-sopimuksella vesilintua ja aloittaa taistelun paremman sopimuksen saavuttamisesta.
JT

Toimituksen poiminnat